به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، در یکصد و شانزدهمین جلسه صحن علنی شورای اسلامی شهر شیراز، علی ناصری، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری در مقابل استاندار، شهردار و دیگر مدیران اجرایی شهری درخواست تشکیل جلساتی با حضور موافقان و مخالفان سد تنگ سرخ داد تا ابعاد این پروژه بیشتر مشخص شود.
در گفتوگویی که این عضو شورای شهر شیراز با خبرنگار فارس داشت؛ وی از بیان موضع صریح در مورد سد تنگ سرخ، خودداری و تنها عنوان کرد که باید نظرات کارشناسی موافقان و منتقدان این سازه شنیده شود. ناصری گفت: «برگزاری همایشی علمی با حضور موافقان و مخالفان این سد به همراه مسئولان شهری، میتواند این موضوع را تعیین تکلیف کند».
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر افزود: باید با کار علمی و کارشناسی، یک بار برای همیشه موضوع سد تنگ سرخ شیراز تعیین تکلیف شود؛ همچنین باید یادآور شد که هرگونه ساختوساز در شهر بر اساس طرح تفصیلی و مطالعات بسیار صورت میگیرد و نمیتوان گفت که برای سازههای منطقه حسینیالهاشمی خطر وجود دارد.
این عضو شورای شهر شیراز خاطرنشان کرد: شیراز طرح جامع شهری و بر اساس آن طرح تفصیلی دارد و کارشناسیهای لازم در مورد ساختوسازها در معاونت شهرسازی و معماری دفتر فنی استانداری فارس و همچنین شهرداری انجام میگیرد.
بر پایه این گزارش، چالش سد تنگسرخ حدود یک دهه اذهان عمومی را به خود مشغول ساخته است و مسئولان کشوری، استانی و شهری گاهی اوقات با اظهارنظری در رسانهها، این موضوع را چندباره مطرح میکنند. جنجال سدتنگ سرخ در سالهای اخیر تبو تاب بیشتری گرفت آنگاه که یک زمینشناس برای نخستین بار در سال 96 خبر از کشف غارهای عظیم آهکی و گچی در قسمتهای زیرین منطقه حسینیالهاشمی و محل ساخت سد تنگ سرخ داد. عبدالمجید اسدی، زمینشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در گفتوگویی که اخیرا با خبرنگار فارس داشت، بیان کرده بود: «بلندمرتبهسازی در منطقه حسینیالهاشمی با ساخت سد تنگسرخ در تناقض است چرا که ساخت سد منجر به بالا رفتن سطح آب زیرزمینی و کارستی شدن یا انحلال بافت گچی و آهکی این منطقه در آب و در نتیجه کاهش استحکام زمین میشود. آب موجود در سد، عمل کارستی یا انحلال را سرعت میبخشد همچنین وجود گسل فعال سبزپوشان در این منطقه در کنار فشار مصنوعی ناشی از ساختمانهای عظیم، میتواند خطراتی جدی در پی داشته باشد».
پروژه سد تنگسرخ در نزدیکی گسل فعال سبزپوشان، بر روی غارهای آهکی و بدون مجوزهای مربوط به محیط زیست و پدافند غیرعامل دنبال میشود که انتقادات بسیار متخصصان حوزه آبخیزداری، منایع طبیعی، زمینشناسی، شهرسازی و… را به دنبال دارد.
کشف تونلهای آهکی در محور حسینیالهاشمی چیزی را تغییر نمیدهد
خبرنگار فارس به سراغ خزانهدار شورای شهر شیراز رفت تا از روند فعلی ساخت و سرمایهگذاری برای این سد آگاه شود. نوذر امامی با بیان اینکه سد تنگ سرخ پروژهای مشترک بین شهرداری شیراز و سازمان آب فارس بوده که تاکنون برای آن میلیاردها تومان هزینه شده است، اظهار داشت: پیش از این رئیس سازمان محیط زیست کشور با ساخت این سد موافقت کرده بود، اما به دلیل مخالفتهای سازمان محیط زیست استان، اکنون این پروژه متوقف شده است و ما از استانداری و وزارت کشور خواستهایم که این موضوع تعیین تکلیف شود.
این عضو شورای شهر شیراز پروژه سد تنگ سرخ را طرحی مفید برای جلوگیری از سیلهای مخرب و فرسایش خاک و همچنین کمک به آبیاری باغهای قصردشت و حیات دوباره رودخانه خشک شیراز دانست. امامی همچنین گفت که منتقدان، ایرادات محیط زیستی به این سد وارد میکنند از جمله اینکه سد تنگسرخ سهمیه آب دریاچه مهارلو را میگیرد؛ در حالی که رودخانه تنگسرخ کمتر از 3 درصد از آب مهارلو را تامین و کمتر از 3 درصد از حوزه آبریز این دریاچه را دارد.
احداث 5 هزار واحد مسکونی در محور حسینیالهاشمی
امامی با تائید کشف «تونل» آهکی در قسمتهای زیرین محور حسینیالهاشمی عنوان کرد: «این موضوع چیزی را تغییر نمیدهد و خطری برای شهر ندارد و اکنون با مجوز شهرداری 5 هزار واحد مسکونی در این منطقه در حال ساخت است».
خزانه دار شورای شهر شیراز همچنین با اشاره به وجود گسل فعال سبزپوشان در این منطقه، اضافه کرد: وجود گسل در محور حسینیالهاشمی موضوع جدیدی نیست، چراکه شیراز بر روی هفت تا هشت گسل فعال واقع شده است که این گسلها از میانرود، مرکز و شمال شهر عبور میکنند و اگر خطری وجود داشت مسئولان مجوز ساختوساز نمیدادند!
در حالی که برخی مسئولان شهری با اطمینان خاطر از ساختوسازهای محور حسینیالهاشمی و سد بالادست آن با وجود تونلها و غارهای گچی و آهکی در قسمتهای زیرین، دفاع میکنند؛ اما کارشناسان و متخصصان حوزه زمینشناسی و شهرسازی در مورد این ساختوسازها و آینده شیراز هشدار میدهند.
بر پایه این گزارش، باید دید که آیا اتفاق نظری بین مسئولان شهری و متخصصان این امر در مورد اقدامات بحثانگیزی چون ساختوسازهای محور حسینیالهاشمی و سد تنگ سرخ به وجود میآید یا اینکه همچنان این مسائل به مجادلات رسانهای بین آنها ادامه مییابد.
انتهای پیام/